Jovanova ljubav prema Svrljiškoj ovci

BOR – Kada je pre dve decenije otišao u penziju Jovan Čovrtanović iz Metovnice odlučio je da se bavi ovčarstvom, jer je to u njegovoj porodici tradicija. Ne iz nekog interesa, jer ima dobru penziju, već pre svega iz zadovoljstva. Od oca je nasledio ljubav i to  prema staroj autohtonoj sorti svrljiškoj ovci .

„Moj otac je toliko voleo svrljiške ovce da je peške sa mojom mamom otišao u Svrljig i doveo nekoliko ovaca. I od tada naša porodica gaji samo nju, Kvalitetna je i rentabilna“, kaže Jovan Čovrtanović.

U odnosu na druge sorte meso svrljiške ovce je kvalitetnije.Skromna je  izdržljiva i otporna. Ostvaruje odlicne proizvodne rezultate, iako je leti samo na paši, a zimi na senu.

„Ima dosta mleka i svaka druga ovca blizni. Mi smo zadovoljni, tako da nas druge sorte ne interesuju“,dodaje Jovan.

Jovan Čovrtanović je gajio i krave, ali prema njegovoj računici  isplativije je čuvanje ovaca. Može dobro da se živi, kaže on, čak i od 50 ovaca koliko ih on godinama čuva.

„Samo država redovno da daje subvencije i  da imamo obezbeđeno tržište, može solidno da se zaradi“, smatra Jovan.

Iako ima prostora na svom imanju za duplo veći broj ovaca i kao retko koji stočar dovoljno hrane, Jovan Čovrtanović  ne planira da dalje širi stado. Nema radne snage, a ne isplati se da plaća radnike. Za njega i suprugu   postojeći broj je sasvim dovoljan. I nadalje kaže Jovan čuvaće u skladu sa mogućnostima, ali nikad neće dozvoliti da njegovo domaćinstvo ostane bez i jedne ovce.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x399xq0″ allowfullscreen ]
Jovanova ljubav prema Svrljiškoj ovci, 11… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *