Kako aktuelna svetska zbivanja utiču na privredu Srbije?

0

Sednica Parlamenta privrednika u proširenom sastavu sa temom „Uticaj aktuelnih svetskih zbivanja na privredu Srbije“ održana je u Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga.

ZAJEČAR – Na sednici je bilo reči o tome na koji način i u kolikoj meri aktuelna zbivanja na svetskom nivou utiču na poslovanje privrednih subjekata u Srbiji, kako identifikovati i prevazići probleme, kako održati i unaprediti poslovanje.

Ukrajinska kriza, rast cena sirovina i energije, povećanje kamatnih stopa, opstanak i očuvanje solventnosti kompanije su neke od tema koje su bile na sednici. Dobili smo neke nove i korisne informacije, pričali smo o tome kako sve to prevazići. Skup koji je jako važan za sve nas“, rekao je Dejan Tošić, direktor Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga.

Dajući odgovore na mnoga pitanja, prisutnim privrednicima, ali i predstavnicima Nacionaalne službe za zapošljavanje, Instituta za metalurgiju i rudarstvo iz Bora, Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, obratio se i profesor doktor Dejan Erić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Kada imate veliku nestabilnost, veliki stepen neizvesnosti, kao što se suočava, ne samo naša zemlja, već skoro ceo svet, u takvim uslovima treba pre svega pristupiti ozbiljnije, biti agilniji, fleksibilniji, analizirati šta se dešava, imati proaktivan pristup. Najvažnije promene počinju u glavi, kada čovek stavi prst na čelo i kaže „vidi nešto moram da promenim, ne zato što mi se sviđa, ne zato što ja to želim, već zato što se svet oko mene menja“, kazao je Erić.

Posebna pažnja u programu posvećena je merama i postupcima za očuvanje vitalnosti kompanija, pravovremenom reagovanju na zahteve tržišta, izbegavanju krize, ozdravljenju i restrukturiranju poslovanja, posebno u uslovima koje su nametnula aktuelna zbivanja u svetu.

U svetu gde ima puno izazova, novih stvari, čovek mora da se menja, razmišlja drugačije i reaguje na promene. U tom smislu, neophodno je analizirati, pratiti trendove i paraleleno sa trendovima menjati strukture, menjati način upravljanja, navike koje nas blokiraju da budemo efikasni“, dodao je Erić.

Sednica se održava u okviru Programa rešavanja pitanja dugovanja i prestanka poslovanja privrednih subjekata Zapadnog Balkana, koji Privredna komora Srbije realizuje u saradnji ca Ministarstvom privrede, Ministarstvom pravde, Međunarodnom finansijskom korporacijom – članicom Grupe Svetske banke i uz podršku Vlade Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

Cilj Programa je smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti, što će doprineti poboljšanju položaja poverilaca, zaštiti poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *