Kako do novca za lečenje bolesne dece?

0

Grad Bor, od ove godine izdvaja novac za lečenje bolesne dece, a sredstva će moći da uplate i donatori. Prema Pravilniku o finansijskoj podršci za lečenje maloletne dece sa prebivalištem na teritoriji grada Bora, utvrđuju se šira prava u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja Republike Srbije da bi se omogućilo poboljšanja zdravstvenog stanja deteta.

BOR – Fond za lečenje maloletne dece u Boru koji se finansira iz gradskog budžeta je nakon odluke lokalnog parlamenta postao aktivan. Donet je Pravilnik o proceduri i načinu odobravanja sredstava, formirana je Komisija koju čine stručnjaci iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Otvoren je i račun za sve koji mogu i žele da uplate sredstva za ovu namenu. Osim činjenice da maloletno dete, roditelj, staratelj ili hranitelj imaju prebivalište na području Bora najmanje godinu dana, uslov za ostvarivanje prava na ovu finansijsku podršku je da su iskorišćena sva sredstva državnog fonda za lečenje, nabavku lekova, dijagnostičke postupke, medicinsko-tehnička pomagala i rehabilitaciju.

Zahtev, odnosno dokumentacija za konkurisanje za sredstva iz Fonda podnosi se u Upravi Grada Bora, nakon toga zaseda komisija, a na njen predlog gradonačelnik donosi odluku o finansiranju. Ukoliko je dete životno ugroženo, u tom slučaju neće se pratiti redosled dostavljanja zahteva, već će ono biti prioritet. Fond za lečenje maloletne dece Grada Bora pokrivaće sve troškove lečenja koje ne finansira RFZO, a za ovu godinu opredeljeno je 40 miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *