BOR – Da bi započeo sopstveni posao, svaki potencijalni preduzetnik, bi uz već osmišljenu poslovnu ideju i jasan cilj, mora da ima i precizno urađen Biznis plan. Za nezaposlene koji konkurišu za program za samozapošljavanje, Nacionalna služba za zapošljavanje realizuje obuku o izradi biznis plana, koji se u ovom slučaju radi na propisanom obrascu i po prilično jednostavnoj proceduri.

„Biznis plan je testiranje biznis ideje. Dakle ako neko ima ideju i želi da pokrene neki biznis potrebno je da pre toga kroz biznis plan iztestira svoju ideju, odnosno proveri isplativost te ideje“, kaže Mira Jovanović, šef Odseka za programe zapošljavanja filijale NSZ u Boru.

Prema njenim rečima prvi korak u izradi biznis plana je odabir vrste delatnosti – tržišno održive, odnosno one koja će omogućiti efikasno poslovanje preduzeća, bilo da je ona iz oblasti proizvodne, uslužne ili neke druge delatnosti.

Biznis plan NSZ sadrži i podatke o ugroženim, teže zapošljivim kategorijama lica koji se posebno boduje, opis proizvoda ili usluga, podatke o kupcima i tržištu, ali i strategiju konkurentnosti, cenovnu politiku, podatke o poslovnom prostoru.

„U biznis planu treba razraditi budući posao, od kratkog opisa same delatnosti do detaljnog opisa proizvoda, ustanoviti plan obrađivanja tržišta, sagledati kupce, tržište, konkurenciju, ustanoviti cenu proizvoda u odnosu na konkurentsku. Postoji Pravilnik kojim se reguliše koje su to delatnosti za koje nije potreban poseban poslovni prostor. U tom slučaju oni će svakako imati bodove, ako je ta delatnost i ako ne poseduju poslovni prostor, ali većina delatnosti zahteva određeni prostor. Ako poseduju sopstveni prostor to se posebno vrednovati ali to mora da se dokaže. Pod sopstvenim prostorom se podrazumeva i prostor koji je u vlasništvu uže porodice, a bliže srodstvo dokazuje se dodatno“, ističe Mira Jovanović, šef Odseka za programe zapošljavanja filijale NSZ u Boru.

Biznis plan obuhvata i podatke o opremi koju budući preduzetnik već poseduje, kao i koju bi trebalo nabaviti, materijalima, ali i neophodnim licencama i dozvolama i eventualnim drugim troškovima. Uspešnost biznis plana proverava se izradom bilansa uspeha, jer osim dugoročne stabilnosti projektovanog biznisa, osnovni cilј svakog preduzetnika je uspešno konkurentno preduzeće koje je sposobno da opstane i zaradi.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x42g0dm“ allowfullscreen ]
Kako napraviti Biznis plan?, 06. april 2016… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.