BOR – Kašalj predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam kojim se iz disajnih puteva odstranjuju sekret i strana tela. On nije bolest, već simptom koji ukazuje na neki  problem. Uzročnici kašlja su brojni.

Obično slivanje iz sinusa, naročito kod dece, može da izazova kašalj i kašljucanje, to mogu biti i virusne infekcije, kao i vraćanje kiseline iz želuca, što pacijenti često ne prepoznaju. Veliki broj stanja može da izazove kašalj. Međutim ako on traje duže vreme, tri do četiri nedelje onda se treba javiti lekaru“ kaže dr Nela Mitić, načelnik Grudnog odeljenja Opšte bolnice u Boru.

Pažnju treba obratiti na to koliko kašalj traje, šta ga izaziva, kakvog je karaktera – suv ili produktivan kao i da li ga prate drugi simptomi, bolovi u grlu i plućima, promuklost, vrtoglavica, ili krv prilikom iskašljavanja.

Nekada i mi neznamo da li je reč o astmi, ili recimo  HOBP-u, koji se postavlja spirometrijom. Nakon posmatranja pacijenta da li će se taj kašalj ponoviti, da li je bio prošle godine u isto vreme, da li je u pitanju neka alergijska komponenta, pristupa se opsežnijem ispitivanju pacijenta alergijskim testom, snimak pluća, slušanju slušalicama i pokušavamo da otkrijemo da li je reč o pojedinačnom slučaju ili virusnoj infekciji koja će zahvatiti veći deo stanovništva. Jer ako su svi u kući bili prehlađeni onda je to virusna infekcija. Ukoliko se ustanovi da bolest dugo traje ispituje se da li je reč o astmi ili HOBP-u, bolestima koje su hronične i dugotrajnije“ dodaje dr Nela Mitić, načelnik Grudnog odeljenja Opšte bolnice u Boru.

I boja sekreta kod iskašljavanja može pomoći u pravilnom utvrđivanju da li je reč o infekciji ili bolesti. I dok žućkasta ili zelenkasta boja sekreta upućuju na bakterijsku infekciju, bronhitis ili upalu sinusa, sluz ružičaste boje koju prate bolovi u grudima, glavobolja, temperatura i otežano disanje, može biti znak upale pluća. Primese krvi u sekretu, praćene i drugim simptomima, ukazuju na ozbiljnije bolesti: tuberkulozu ili kancer pluća.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *