Klikom do leka

SRBIJA, BOR – Radi poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite, prethodnih godina zdravstveni sistem u Srbiji pretrpeo je brojne izmene. Da rezultati sprovedene reforme, nisu zadovoljavajući smatraju pacijenti koji i dalje čekaju na preglede, kao i lekari koji imaju previše posla.

Problem je u vremenu. Očekujemo rasterećenje od administracije, koja nam zaista jeste problem jer nam pravi velike gužve. Sa druge strane i pacijenti zaista negoduju“, kaže specijalista – doktor medicine Aleksandar Radosavljević, predsednik Regionalne lekarske komore za jugoistočnu Srbiju.

Zdravstveni sistem Srbije najslabiji je upravo u najvažnijim oblastima na kojima je zasnovan zdravstveni tretman – preventivnom delovanju i ranom dijagnostifikovanju bolesti. Da bi prevencija postala prioritet neophodno je smanjiti administraciju, a tome bi trebalo da doprinese i uvođenje elektronskih recepata početkom naredne godine. Na taj način, osim manjih gužvi u čekaonicama i lekari, koji prema procenama godišnje izdaju više od 60 miliona papirnatih recepata, biće rasterećeniji.

Ako budemo propisivali pacijentima lekove na šest mseci, imaćemo više vremena za preventivne preglede. Debelo kaskamo sa preventivnom medicinom zato što od kurative, koja i nije kurativa već administracija, nemamo kad da se bavimo prevencijom. Zbog administracije, mi samo u administrativnom obliku radimo preventivne preglede, zato imamo porast malignih, hroničnih nezaraznih oboljenja, poput šećerne bolesti, arterijske hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti i oboljenja centralnog nervnog sistema. Znači: više vremena za prevenciju, bićemo manje bolesni„ kaže doktor Aleksandar Radosavljević, predsednik Regionalne lekarske komore za jugoistočnu Srbiju.

Mogućnost da izdaju elektronske recepte, koji su uvedeni krajem prošlog meseca u 10 beogradskih opština, početkom sledeće godine trebalo bi da imaju svi lekari u 158 domova zdravlja u Srbiji umreženi sa hiljadu apoteka. Novi sistem izdavanja lekova omogućiće da hronični bolesnici medikamente dobiju bez odlaska kod izabranog lekara, smanjiće gužvu u čekaonicama, a lekari će, uz manje papirologije, imati više vremena da se posvete pacijentima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *