Kolo srpskih sestara u Boru obeležilo godišnjicu smrti Nadežde Petrović

0
BOR – Nadežda Petrović je bila žena koja je slikala, držala govore, maštala, pisala kritike i previjala borce. U tri rata je bila bolničarka. Sačuvano je više od 200 njenih dela, a neka su joj osigurala najistaknutije mesto u modernoj srpskoj umetnosti. Živela je kratko, u 42. godini života  preminula je posle kraće bolesti, ali je za života uspela da stvori bogat slikarski opus. Svojim znanjem, političkim angažovanjem i humanim delima ostala je upamćena kao heroj  i vrhunski slikar. Među idejama koje je sprovodila u patrijarhalnoj Srbiji je i osnivanje Kola srpskih sestra. Njene ideje aktuelne su i danas. Godišnjicu od smrti Nadežde Petrović  obeležile su članice Kola srpskih sestara u Boru, Društvo za negovanje slobodarskih tradicija i Udruženje rezervnih vojnih starešina.
“ 3.aprila 1915. godine preminula je naša poznata umetnica kojoj pripisujemo sve najbolje odlike koje jedna žena može da poseduje. Mi svake godine obeležavamo ovaj dan u njenu čast, kao osnivača i prve predsednice Kola srpskih sestara. Davne 1903.godine osnovano je Kolo u kući Mite Petrovića, Nadeždinog oca.To znači da više od sto godina postoji Kolo srpskih sestara, sa prekidima, ali ipak je opstalo. U Boru ova organizacija postoji od 2002.godine, tako da i mi imamo solidan staž.Uvek se trudimo da pomognemo svojim humanim radom svima kojima je pomoć potrebna. U tome su nam uvek pomagali i dobrotvori kojima se ovom prilikom zahvaljujem.Ipak, moram priznati, da je danas mnogo manje humanih ljudi nego ranije, pa je naša želja da se to promeni. Tokom predstojećih Uskršnjih praznika posetićemo borsko porodilište i tako obradovati majke i decu  skromnim poklonima „ , rekla je Lepa Kojić, predsednica Kola srpskih sestara u Boru.
Kolo srpskih sestara čija su načela humanost, hrabrost i rodoljublje postoji i danas, a sledbenice Nadežde Petrović, članice Kola srpskih sestara  u Boru, tokom predstojećih Uskršnjih praznika posetiće borsko porodilište i poklonima obradovati majke i decu. Zahvalne su svim ljudima dobre volje koji pomažu njihovu organizaciju i volele bi da se humanost među ljudima u današnje vreme pokazuje češće.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2lnp3c“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *