Kontrola, čuvanje i termička obrada namirnica tokom leta

BOR – Kontrola ispravnosti namirnica u letnjem periodu je pojačana, zbog visoke temperature koja zahteva poseban hladan režim, odnosno, hladni lanac transporta i čuvanja proizvoda i pojačanu higijenu prilikom pripreme. Kontrola namirnica biljnog porekla, hleba, peciva i mlinskih proizvoda na teritoriji borske opštine, u nadležnosti je Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.
„Tu mahom spadaju pekare i objekti koji prodaju ove vrste proizvoda. Kontrola nešto manjeg broja ugostiteljskih objekata koji nude i namirnice životinjskog porekla, kioska brze hrane i poslastičara takođe je pod našom nadležnosti, a redovno proveravamo i higijenu u bolničkoj kuhinji, vrtićima, Studentskom centru i školama u Boru. Na osnovu dosadašnjih analiza, stanje je zadovoljavajuće, ali uvek može biti i bolje pa treba težiti ka što višem nivou higijene„, kaže dr Dijana Miljković specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje „Timok u Zaječaru.
Kada namirnice dođu do krajnjeg korisnika, u letnjem periodu treba ih adekvatno čuvati i termički obraditi kako bi se izbegle zdravstvene tegobe.
„Namirnice koje se u letnjem periodu koriste, treba adekvatno čuvati, u rashladnim uređajima, frižideru na 4 stepena ili zamrznuti na – 18 stepeni. Nakon prvog odmrzavanja, namirnice ne treba ponovo zamrzavati. Termička obrada treba da bude brza i sa visokom temperaturom, dodala je dr Miljković.
Tokom leta treba uživati u hrani, ali promišljeno i bez preterivanja, jer organizam zahteva letnji režim ishrane da bi nesmetano funkcionisao.
Autor: Branislava Ilić