Kontrola sanitarne inspekcije: nepravilnost kod 11 odsto objekata

BOR, ZAJEČAR – Sanitarna inspekcija u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Zaječaru izvršila je tokom juna redovnu kontrolu radnika i trgovinskih i ugostiteljskih objekata koji se bave proizvodnjom i prometom namirnica u svim gradovima na području Borskog i Zaječarskog okruga.

Kontrolom higijene 38-oro zaposlenih, neispravnost je utvrđena kod pet lica, dok je analiza higijensko – sanitarnih uslova sa 108 uzoraka opreme, pribora i uređaja u objektima, u 12 slučajeva potvrdila prisustvo bakterija fekalnog porekla. Zaposlenima u objektima u kojima je kontrolom utvrđeno neadekvatno održavanje higijene, sanitarna inspekcija izrekla je mandatne kazne, kaže Bistrica Mihailović, šef Odseka za sanitarni nadzor Zaječar

Na osnovu Zakona o bezbednosti hrane i Pravilnika o određivanju načina sanitarnih pregleda lica, i zaposleni kao i objekti moraju da ispunjavaju određene sanitarno higijenske uslove. 

„Sanitarni inspektori imaju pravo da kontrolišu opšte sanitarne uslove. Osim lica koja moraju da budu propisano obučena, sanitarno pregledana, moraju da održavaju i higijenu obkjekta, a objekti bi trebalo da budu urađeni od takvih materijala da je lako njihovo održavanje“, ističe Bistrica Mihailović, šef Odseka za sanitarni nadzor Zaječar.

Kazna za lica kod kojih se utvrdi prekršaj je mandatna i iznosi 5000 dinara, koja se duplo umanjuje u slučaju uplate u roku od 8 dana. U slučaju da se utvrdi da se higijena u objektu ne održava na propisan način, biće pokrenut prekršajni postupak, a osim fizičkog kaznu od 15.000 do 150.000 dinara, u zavisnosti da li je preduzetnik ili preduzeće, snosiće i pravno lice.

Kontrola sanitarne inspekcije: nepravilnost kod 11 odsto objekata, 13. jul 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.