Kredit za likvidnost poljoprivrednicima pod povoljnijim uslovima

SRBIJA, BOR – U paketu mera pomoći poljoprivredi Vlade Republike Srbije  je i ona koja  omogućava povoljnije uslove pri korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled epidemije kovida 19. Iz tih razloga Ministarstvo poljoprivrede, je ove godine potpisalo ugovor sa određenim poslovnim bankama, kako bi poljoprivrednici mogli lakše da finansiraju proizvodnju i održe likvidnost. Najveći iznos kredita za likvidnost je tri miliona dinara, a zahtev može da podnese svako registrovano domaćinstvo. Za kredite za likvidnost je propisana kamatna stopa od jedan odsto godišnje, a zahtevi se podnose do 1. novembra.

Visinu kredita procenjuje banka, u zavisnosti od finansijskog stanja domaćinstva. Taj kredit ne podrazumeva strogu namensku kontrolu i puštanje kredita na račun prodavca, nego omogućava poljoprivrednicima da održe svoj nivo likvidnosti, bez obzira na negativne uticaje uzrokovane trenutnom ekonomskom krizom”, kaže Slavica Dželatović, direktor PSSS “Agroznanje” u Zaječaru.

Za ostale kredite, sa rokom otplate do 3 godine, važe pravila iz prethodnih uredbi, gde je kamatna stopa za poljoprivrednike mlađe od 40 godina, žene nosioce gazdinstava i domaćinstva sa područja sa otežanim uslovima rada jedan odsto, dok je za ostale ta kamatna stopa tri procenta godišnje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *