Kupovna moć građana

SRBIJA – Prema poslednjim statističkim podacima o kupovnoj moći građana u Srbiji, za pokriće osnovnih mesečnih troškova potrebno je 67.277 dinara. U poslednjih godinu dana troškovi prosečne potrošačke korpe skuplji su dva odsto, a one minimalne, koja je iznosila 35.027 dinara, veći su za 2,1 odsto. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna januarska zarada iznosila je 40.433 dinara. Kupovnu moć iznad proseka Republike imali su Beograd, Pančevo, Užice, Smederevo, Kragujevac i Niš, a u svim gradovima koji se statistički prate, prosečna mesečna zarada pokrila je minimalnu korpu, a nije bila dovoljna za pokriće prosečne. Za pokriće prosečne potrošačke korpe u januaru 2016. bilo je potrebno 1,66 prosečnih plata, a minimalne 0,87 zarade – izjavila je Vesna Kovač, državni sekretar Ministarstva trgovine.

Prema zvaničnim podacima za stan, vodu, struju, gas i ostale energente prosečan građanin Srbije potroši oko 20 odsto ukupnih prihoda, dok na hranu odlazi 47 odsto prihoda. Na telefon, internet, kablovsku i prevoz potroši se ostatak para. Pitali smo Borane kako žive i da li sa svojim primanjima uspevaju da pokriju osnovne životne potrebe

„Ja sam radio u RTB-u i zadovoljan sam svojom penzijom, tako da ne moram da brinem o svojoj egzistenciji“, kaže jedan od naših sagovornika, dok njegov prijatelj kaže: „Najbolje prođem kada u kupovinu idem sam bez žene. Šalu na stranu, kupujem isključivo prema spisku, jedino tako znam gde mi ode novac“.

Iako najveći deo primanja u Srbiji potiče od zaposlenih u stalnom radnom odnosu statistika kaže da se svaka treća porodica u Srbiji finansira zahvaljujući penzionerima.

„Danas je mnogo lakše penzionerima nego zaposlenima koji rade u privatnom sektoru. Znam iz svog iskustva“, kaže naša sugrađanka.

U Srbiji sve što se zaradi odlazi na hranu i komunalne račune, a građani štede i na hrani. Po svemu sudeći mora se tako, jer je prosečna zarada u Srbiji u januaru bila 40.000, dok je tročlanoj porodici za pokrivanje osnovnih životnih potreba potrebno 67.277 dinara.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x40vzy7″ allowfullscreen ]
Kupovna moć građana, 30. mart 2016. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *