BOR – Tokom letnjih meseci, usled visoke spoljne temperature, brzo dolazi do gubitka telesne tečnosti i zbog toga sluzokoža usta i grla postaje suva i podložna dejstvu virusa i bakterija. To je samo jedan od razloga česte pojave bolova u grlu ili promuklosti u letnjem periodu.

Loše navike poput ispijanja ledenih napitaka ili boravka u neadekvatno klimatizovanim prostorijama, takođe ne prijaju grlu, pa to treba izbegavati. Letnje upale grla po pravilu su akutne i izazivaju ih virusi i bakterije. Virusne upale karakteriše peckanje pri gutanju i povišena temperatura, a kod bakterijskih simptomi su mnogo izraženiji, to su jaki bolovi pri gutanju i visoka telesna temperatura. Bakterijska upala grla može da se zakomplikuje zbog čega je obavezno potražiti pomoć lekara na vreme„, kaže Tatjana Đorđević, mr farmacije.

U slučaju blagih tegoba, u apotekama se mogu kupiti lozenge za bolno ili promuklo grlo i bez lekarskog recepta, a u kućnoj radinosti napraviti biljni napici od žalfije koja je blagotvorna za ispiranje grla. Ali, ako su simptomi izraženi, neophodno je obratiti se izabranom lekaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.