Litija i liturgija za Đurđevdan, slavu hrama „Sveti Georgije“ u Boru

BOR – Obeležavanje Đurđevdana, krsne slave Hrama Svetog velikomučenika „Georgija“ u Boru, počeće u nedelju 5. maja u 18 sati kada će posle duže od decenije ponovo biti organizovana gradska litija koja će od 18 sati i 30 minuta proći ulicama Bora.

Naš borski hram posvećen je Svetom velikomučeniku i pobedonoscu „Georgiju“ to je praznik koji ove godine proslavljamo u ponedeljak, a u nedelju uveče u 18 časova biće postavljanje litije koja će krenuti gradskim ulicama od 18 časova i 30 minuta. Litija ili krsni hod, povorka ispred koje ide krst, iza kog idemo svi zajedno moleći se i pevajući Bogu himne i pesme. To je praksa drevne crkve. Imamo svedočanstva iz 3. i 4. veka da su rani hrišćani zajedno sa svojim episkopima i sveštenicima odlazili u litije, krsne hodove ili procesije kako se to još naziva do mesta na kojima su bili sahranjeni mučenici, do nekih drugih hramova. Litija je veoma važna jer služi i za osvećenje čitavog grada, priziva se ime Božje, staćemo četiri puta, čitaće se Sveta jevanđelja, kropićemo grad u kome živimo svetom vodicom i prizivaćemo blagoslov za sve koji žive u gradu“, kaže protonamesnik Radoje Mijović, starešina Hrama „Svetog velikomučenika Georgija“ u Boru.

Na dan praznika Svetog Georgija u ponedeljak 6. maja od 8 časova sveštenstvo borskog hrama u prisustvu vernika služiće i svetu liturgiju nakon koje će tradicionalno biti prerezan slavski kolač.

Pozivam ovom prilikom sve sugrađane da dođu u nedelju uveče i da zajedno u litiji prođemo ulicama grada kao i da se sutradan svi okupimo na svetoj liturgiji“, dodao je protonamesnik Radoje Mijović, starešina Hrama „Svetog velikomučenika Georgija“ u Boru. 

Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik obeležava dva puta godišnje – 6. maja  kada slavi Đurđevdan i 16. novembra kada se obeležava prenos moštiju i obnovljenje Hrama Svetog Georgija – Đurđic. Organizatori litije su Crkvena opština borska i grad Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *