Loši vremenski uslovi smanjili rod i površine pod pšenicom

BOLJEVAC- Žetva u boljevačkoj opštini je završena. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova kvalitet zrna loš, a prosečni prinosi su značajno manji, iznose od 2.800 do  3.000 kilograma po hektaru.

„Kada govorimo o prinosima pšenice ove godine moramo da se vratimo na početak setve. Vremenski uslovi su bili toliko loši da ratari nisu mogli da primene odgovarajuće agrotehničke mere, a nisu ni zasejali planirane površine“, kaže Slađan Đimiš, poljoprivredni inženjer.

Prethodnih godina površine pod pšenicom u boljevačkoj opštini su bile oko 2.500 hektara, ove samo nešto više od 1.000 hektara. Loši vremenski uslovi nisu jedini razlog koji je uticao na ovako drastično smanjenje useva pod ovom kulturom

Osim vremenskih uslova, na smanjenje površina pod pšenicom utiče i odlazak poljoprivrednih proizvođača iz sela, kao i preorjentacija ratara na druge kulture“, dodao je Đimiš.

Ratari se očigledno u celoj Srbiji, pa i u boljevačkoj opštini,  prilagođavaju postojećim vremenskim, ali  i tržišnim uslovima. Poslednjih godina seju rentabilnije kulture, a one stare, koje su bile dominantne, poput pšenice, samo za svoje potrebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *