24. Feb 2018. Poslednja promena 12:46 PM, Feb 24, 2018

Ništa bez adaptacije

www.graphicdesignbasics.com www.graphicdesignbasics.com
Objavljeno u Zanimljivosti
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da bi nekud stigao, moraš prvo da pođeš. Trebalo je vremena i da staneš na noge, da progovoriš, naučiš da čitaš i pišeš. Potom i za sve ostalo.

A uslovljenost i okolnosti? Da, okvir ti je postavljen, samo nije pravilo da je uvek od čvrstog materijala. Nauči da ga pomeraš i rastežeš po potrebama, to ti je pravi izazov. Ponekad i pretežak, rađa želju da kreneš linijom manjeg otpora. Jer, kad je grožđe kiselo, lako prihvatiš da je bolje pružiti se prema guberu. Jedino što te to ne zadovoljava, nije ti u prirodi. Ugrađena ti je potraga za napretkom: gde pre tebe stadoše, a ti produži. To ti je i poruka i gena, dali su ti okvire, iskustvo predaka kako se opstaje, a ti vidi kako ćeš da ih proširiš, a ne da ih stešeš.

E, dostignuta širina, hiljadugodišnjih iskustava, teško se popunjava. Naročito ako ne znaš ni šta ti je potrebno. Znaj samo da mora biti načina da se gradi, počev od prvih moždanih sinapsi u razvoju inteligencije i mišića koji rade da bi se razvijali. I tako dalje, do svega što znaš da postoji.

Vidi, sve što si ikad u životu radio, bilo je u smeru lagodnijeg bitisanja. Tačno je, dešavalo se: taman kad čovek pomisli da je sve potaman, a ono se uruši. Sledeći nivo, rekli bi gejmeri. Uvek to prati opuštanje i čuveno: e, sad je dobro, ništa mi ne treba. Osnovna greška. Da je to tačno, evolucija bi davno bila završena, a i svemir bi stao. Ne biva tako. Ili bar nismo na „izlaznom“ nivou.

Atrofiranja se zato pazi. Nije uvek siguran ishod sa idejom da obezbedimo svakojaka čuda da nam bude lepo. I zimi da ne zaladi i leti da ne pregreje. Računar da računa, a ergonomska pomagala da ugradimo u sve predmete, od jastuka i papuča do tastature i fotelje. Pa zar da isključimo i mozak i naprezanje mišića? Još kad bi eliminisali i viruse... Evo kritikuju i prepravljene i oslabljene u vakcinama, kao da će se imuni sistem sam od sebe izgraditi bez ikakvog otpora koji treba da savlada. Neće, ne daj da te lažu. Opustiće se i lakše će ga iznenaditi promene spoljašnjih uslova koje ne kontrolišemo. Ni krzno ti više neće brzo porasti kad ti zatreba, smisli bolje novi kvalitet odela. I tako dalje, uvek smišljaj i širi granice jer će ti to biti potrebno zauvek, a biće izazovi i višestruko veći. Čim dostigneš visinu sa koje se dobro vide.

Prilagođavanje zato, a ne izbegavanje. I umerenost, rekli bi sveti oci. Sasvim malo soli neophodno je za život, dovoljno je kad je jelo ukusno, više od toga opasno je i štetno. Važi i za sve ostalo što ti padne na pamet, samo se razlikuju granične „količine“.

Bojan Obradović