BOR – Vlada Republike Srbije i Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, krajem 2016. godine organizovali su takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Iako je konkurencija bila velika, ECO AQVA tim iz Rudnika antracita Vrška Čuka Avramika kod Zaječara i sa Tehničkog fakulteta u Boru sa inovativnim  proizvodom  FILTER-ANTRACITA osvojio je četvrto mesto.

Mi smo napravili idealan tim. Profesor Jovica Sokolović sa Tehničkog fakulteta u Boru, Savo Perendić iz Rudnika antracita Vrška Čuka i ja, uspeli smo da satavimo nauku i privredu“, rekao je Branislav Stakić član ECO AQVA tima iz Rudnika antracita Vrška Čuka Avramika kod Zaječara.

Karakteristike i upotrebna vrednost inovacije, FILTER-ANTRACITA, daju joj višestruki značaj, što je i doprinelo da žiri donese odluku i uvrsti je među prve četiri u zemlji.

Po svojim tehničkim karakteristikama FILTER-ANTRACITA zadovoljava sve evropske standarde. Zdravstveno je ispravan proizvod što je potvrdio sertifikat sa Instituta za javno zdravlje „Batut“ u Beogradu, to je ekološki čist proizvod. Naši dalji planovi su zaštita intelektualne svojine ovog proizvoda i obezbeđivanje finansijskih sredstava za širu proizvodnju“, rekao je docent doktor Jovica Sokolović sa Tehničkog fakulteta u Boru.

Pošto pravila „Takmičenja inovatora“ nalažu pauzu od pet godina između dva učešća, ECO AQVA tim će tu vremensku pauzu iskoristiti za promociju FILTER-ANTRACITA, a nadaju se i veruju da će se naći finansijska sredstva za pogonsku proizvodnju filtera i plasman na šire tržište.

Mali grad – velike ideje, 10. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *