Mapiranje smetlišta u pograničnom pojasu

0

BOR – U okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske u projektu „Terenska laboratorija za ispitivanje kvaliteta vode i zemljišta“, u Boru su predstavljeni rezultati mapiranja smetlišta u pograničnom pojasu. Rečeno je da su na području grada Bora prisutna divlja smetlišta posebno u individualnim naseljima, a da situaciju dodatno otežava industrijsko zagađenje. Borsko komunalno preduzeće gotovo svakodnevno uklanja i izvozi divlje deponije, ali, kako je istaknuto svest građana o odlaganju smeća na propisanim mestima nije na zadovoljavajućem nivou. Sastanku su prisustvovali predstavnici zainteresovanih preduzeća, institucija, pojedinci i predstavnici Grada Bora, jer zbog aktuelne epidemiološke situacije partneri iz Bugarske nisu doputovali.

U okviru ovog projekta, između ostalog, obezbeđena su sredstva za ispitivanje zemljišta i za čišćenje deponija na području grada. Da se na osnovu rezultata istraživanja dobiju podaci na koji način i pod kojim uslovima grad Bor mora da unapredi situaciju u ovoj oblasti. Plan lokalne samouprave je da naredne godine aplicira ka svakom projektu međunarodne saradnje gde za to postoji potreba, a sve u cilju da se privuku sredstva iz različitih evropskih fondova kojima će se, između ostalog poboljšati kvalitet života građana“ naglasio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić na ovom skupu.

Ukupna vrednost projekta je 330.000 evra, od čega Boru sleduje 178.000. Sredstva su obezbeđena iz IPA fondova EU za ekologiju.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *