Međunarodni dan medicinskih sestara

BOR – Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju primarne zdravstvene nege. Njihov dan obeležava se širom sveta u znak sećanja na Florens Najtingel,  začetnice modernog sestrinstva,  a zbog aktuelne pandemije i cela 2020. biće posvećena promociji ovog poziva.

Danas se obeležava Međunarodni dan medicinskih sestara, a osim toga Svetska zdravstvena organizacija ovu godinu je obeležila i kao Godinu medicinskih sestara zbog aktuelne epidemiološke, pandemske situacije. Biti medicinska sestar je uvek veliki izazov, iskustvo i rad sa pacijentima su u svako doba od velikog značaja, a naročito tokom vladavine virusa svetskih razmera i borbe sa nepoznatim. Bilo je teško, ali snašli smo se i borimo se i dalje za ono za šta smo se borili do sada. Edukacija sestara se do sada odvijala putem predavanja i pisanja radova, ali je iskustvo stečeno na terenu u prvim redovima odbrane od korone od neizmernog značaja za budućnost ovog poziva„, kaže Elvira Ikanović predsednik Udruženja zdravstvenih radnika Bor.

Medicinske sestre su prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koji direktno komuniciraju sa pacijentima , pa je kvalitet njihove procene nege i nege u procesu lečenja često od presudnog značaja. Njihova uloga u zdravstvenoj zaštiti je naročito došla do izražaja tokom vanrednog stanja izazvanog korona virusom.

Iako je situacija bila vrlo komplikovana, dobrom organizacijom, posvećenošću i velikom odgovornošću koju smo pokazali, čitav tim zdravstvenih radnika je dobro funkcionisao tokom vanrednog stanja. Bilo je teško i fizički i psihički, ali mislim da nas je sve to još više zbližilo„, kaže Danijela Buzejić PR Opšte bolnice u Boru.

Položaj medicinskih radnika u Srbiji nije bio na zavidnom nivou, čemu svedoči veliki odliv medincinskih sestara i tehničara ka evropskim zemljama. A da li će se to promeniti nakon što su u kriznom periodu pokazale koliko je njihov rad značajan, pokazaće vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *