Menja se projekat nove toplane u Boru

BOR – Projekat izgradnje nove toplane u Boru i javno privatnog partnerstva biće još jednom izmenjen, kaže gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić. Sadašnjim projektom predviđeno da od šest kotlova u novoj toplani tri rade na prirodni gas koji spada u fosilna goriva, a izmenom projekta biće predviđeno da veći broj kotlova upotrebljava biomasu, koja spada u obnovljive izvore energije, uz minimalan utrošak zemnog gasa.

Na osnovu nedavnih dogovora sa sastanaka predstavnika Vlade Srbije i Evropske unije u vezi ekologije, očekuje se izmena zakona, koja predviđa da će se na korišćenje fosilnih goriva i emisiju ugljen dioksida plaćati taksa po toni upotrebljenog goriva. Zbog toga je značajno da se u novoj toplani fosilna goriva minimalno upotrebljavaju.

To znači da Borani i posle primene naznačenih ekoloških mera u Srbiji, neće plaćati višu cenu daljinskog grejanja na osnovu takse, jer se očekuje da ugovor bude potpisan na period od 30 godina. Projekat nove toplane upućen je na doradu Kancelariji za javna ulaganje Srbije, a nakon izmena ponovo će se naći pred odbornicima Skupštine Grada Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *