Mere podrške poljoprivredi

BOR, NEGOTIN – Merama podrške ruralnom razvoju „Ipard program“   koji se sufinansira sredstvima Evropske unije biće obuhvaćene gotovo sve grane poljoprivrede-stočarstvo, voćarstvo, ratarstvo,a  deo sredstava biće odobren malim i srednjim preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom.

„Na taj način nećemo prodavati  samo proizvode negom ćemo imati mogućnost da ih preradimo, što je značajno isplativije, a to je i cilj naše Vlade“ – rekao je stručni saradnik za stočarstvo u PSSS Negotin Dragan Radosavljević.

Realizacija Ipard programa traje pet godina, a za razvoj poljoprivrede u  Srbiji biće izdvojeno 175 miliona eura. Evropska unija će sufinansirati od 50 do 80 odsto vrednosti projekta. Do početka realizacije ovih mera svi učesnici u programu moraju da usklade uslove i mogućnosti   sa zakonima Evroposke unije i da imaju biznis plan..

„Interesantno je da su mnogi poljoprivredni proizvođača zaineresovani za kupovinu  traktora i  za ostale mere, ali malo je problematično u našoj zemlji je što poljoprivrednici najpre moraju  da plate, pa tek će im se onda vratiti sredstva. Pozivam  poljoprivredne proizvođače da se obrate PSSS u Negotinu u slučaju da im je neophodna pomoć“ – dodao je Dragan Radosavljević.

Poljoprivrednici koji ne ispunjavaju uslove Ipard programa  i dalje će imati mogućnosti da koriste  subvencije Ministarstva poljoprivrede  koje će biti znatno veće , s obzirom na najavljene mere podrške  Evropske unije.

 

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3ex249″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *