Mere populacione politike u opštini Majdanpek

MAJDANPEK – Za razliku od mnogih drugih porodilišta, u majdanpečkom još uvek nije rođena prva beba u 2019. godini. U prilog negativne slike prirodnog priraštaja u majdanpečkoj opštini ide i podatak da su u prošloj godini rođene samo 74 bebe, što je za dvadeset manje u odnosu na prethodnu i 2016. godinu.

Kako bi se ta slika bar delimično promenila Opština Majdanpek, pored Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom, od prošle godine primenjuje i odluku o finansiranju troškova vantelesne oplodnje.

Po osnovu ove odluke, bračni parovi bez dece mogu računati na 300 hiljada dinara, na ime troškova lečenja, jednom u toku godine i u 2018. godini imali smo tri podneta zahteva“, navodi Mirjana Jovanović, referent Službe dečje zaštite Opštinske uprave Majdanpek.

Između ostalog, odluka o podršci porodicama sa decom podrazumeva deset hiljada dinara za svako novorođeno dete, šest hiljada mesečno nezaposlenim majkama do navršene prve godine deteta, kao i 25 hiljada dinara za porodice sa četvoro i više dece, koja nisu starija od 18 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *