Mere protiv koronavirusa u Domu zdravlja u Boru

BOR-Na području Grada Bora nema sumnjivih,  ni obolelih od infekcije izazvane koronavirusom, što ne znači da ih neće biti. Iako nema mesta panici, u Domu zdravlja u Boru sprovode niz mera od kojih je najvažnija pravilna trijaža,

Mi imamo velik broj kineskih državljana tako da će posle svih ovih praznika, putovanja najverovatnije biti ako ne obolelih onda sumnjivih. Od Ministarstva zdravlja smo dobili instrukcije kako postupiti u tim slučajevima. Najvažnije mere predostrožnosti koje preduzimamo su pravilna trijaža, obezbeđivanje sobe za izolaciju, nošenje maske za lice i po potrebi transport u najbližu infektivnu kliniku“, kaže dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja u Boru.

Osim mera koje se sprovode u borskom Domu zdravlja,  veoma značajne su one koje se preduzimaju već na granicama ili aerodromima.

„Glavne mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa preduzimaju se na granicama i aerodromima gde se eliminišu sumnjivi ili potencijalno sumnjivi koji su boravili u gradovima gde je prisutna ova zarazna bolest. Njima sanitarna inspekcija uručuje rešenja da se obavezno jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi  koja će ih nadzirati i uz dalje ispitivanje i prikupljanje epidemioloških podataka pratiti  njihovo zdravstveno stanje“, ističe dr Javorka Stankulić.

 Korona virus izaziva simptome i oboljenje slično gripu.To su visoka temperatura, gušobolja, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje. Nema specifičnih simptoma na osnovu kojih bi se prepoznala ova bolest,  osim postojanja izvora, da je osoba boravila u regijama gde se pojavila infekcija. Zbog toga je, ističu lekari, veoma važna epidemiološka anketa koja je osnov za dalji postupak  sa ovakvim licima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *