Merenje ambijentalnog vazduha u Majdanpeku

Kvalitet ambijentalnog vazduha u zoni uticaja RBM meri se na četiri lokacije. Poslednje prekoračenje dozvoljenih vrednosti zabeleženo je 2018. godine, što je rezultat velikih ulaganja u ekologiju, posebno ozelenjavanja devastiranih površina u zoni rudnika, kažu u Odeljenju za zaštitu životne sredine Ogranka Ziđina u Majdanpeku.

MAJDANPEK – Kvalitet ambijentalnog vazduha u zoni uticaja Rudnika bakra Majdanpek meri se na četiri lokacije , tri u gradu i jednoj u Debelom Lugu .

Prema rečima Sandre Barbulović, rukovodioca Odeljenja za zaštitu životne sredine Ogranka Zidjina u Majdanpeku, poslednje prekoračenje dozvoljenih vrednosti  zabeleženo je 2018. godine, što je rezultat velikih ulaganja u ekologiju, posebno ozelenjavanja  devastiranih površina u zoni rudnika.

„Naročito dobri rezultati postignuti su ozelenjavanjem jalovišta ,, Valja Fundata,, . Inače,  merenje uticaja rudnika na životnu sredinu vrši se poslednjih deset godina . Trenutno se kvalitet ambijentalnog vazduha meri  kod stadiona u donjeme delu grada i Sportskog centra u gornjem, zatim na ulazu na Površinski kop , kod Operative i u Debelom Lugu.“ dodaje Barbulović.

I u 2023. godini zaštita životne sredine biće jedan od prioriteta  ove kompanije i u tom smislu planirana su značajna ulaganja u tehonologiju, koja se tiče ekologije kao i u nabavku  sredstava i  većeg broja cisterni za polivanje kopovskih puteva , kako bi se nivo prašine u gradu sveo na minimum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.