Mineralni resursi Kompanije uvećani za 57,76 miliona tona

BOR – Kompanija SERBIA ZIJIN COPPER je prošle godine u geološka istraživanja uložila oko 5,55 miliona američkih dolara. Investicija joj se isplatila, jer je Kompanija na putu da resurse uveća za dodatnih 57,76 miliona tona, sa sadržajem bakra preko 0,3 odsto. Prema procenama geologa, tu ima oko 340.000 tona bakra i 12 tona zlata.

Geološka istraživanja i ulaganja u ovaj skup, ali na duge staze isplativ posao, nastavljaju se i ove godine, pa je u majdanpečki rudnik iz tog razloga nedavno stigla nova bušilica za istražno bušenje koja će pomoći geolozima da na brz, relativno jeftin i efikasan način dolaze do preciznijih geoloških informacija. Nova bušilica omogućiće i bolju kontrolu sadržaja korisnih komponenti, npr. bakra i zlata, što je već uobičajena praksa u svetu.

Nova „epirok“ bušilica može da dopre do 250 metara dubine, iako su najveće na površinskim kopovima 100 do 150 metara. Bušotine koje ona napravi, ako nisu mnogo duboke, mogu poslužiti i kao minske u pripremnim bušačko-minerskim radovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *