SRBIJA – Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će 25.avgusta zvanično početi pregovori o visini minimalne zarade u 2021. i istakao da je ta sindikalna organizacija zbog vanrednih okolnosti spremna da pregovara o svom zahtevu da minimalac ne bude manji od minimalne potrošačke korpe, što je oko 37.500 dinara.

Ljubisav Orbović je rekao da ne odustaju od zahteva, ali da ne mogu da budu slepi i ne vide kakve je korona izazvala probleme u ekonomiji, tako da su spremni da koriguju cenu. Kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta prisustvovao je i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Poslodavci predlažu da se privremeno „zamrzne“ minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020. Pregovori o minimalcu za narednu godinu treba da se završe po zakonu do 15. septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.