Ministarstvo: Precizirati iznos budžetskih sredstava za medije!

0

BOR, SRBIJA – Privatizacija medija i uvođenje projektnog finansiranja, za medije je bio ozbiljan iskorak i u profesionalnom, a pre svega u ekonomskom smislu. Ubrzo nakon usvajanja seta medijskih zakona 2014. godine, sa medijske scene nestali su mnogi mediji, a malobrojni koji su preživeli privatizaciju danas se bore za poboljšanje ekonomskog statusa. Svesni problema sa kojima se medijske kuće suočavaju, u Ministarstvu kulture i informisanja najavljuju više sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja, ali i raspisivanje konkursa za 2018., krajem ove godine.

„U ovom trenutku Ministarstvo je okupirano konkursima za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, u toku je rad osam komisija za sedam konkursa, koji ćemo završiti do kraja ovog meseca i podeliti značajan deo novca medijima. Odlučili smo da osim što je sada taj konkurs napravljen tako da će četiri meseca ranije mediji dobiti novac nego prethodnih godina, do kraja godine biće raspisan još jedan konkurs za 2018. godinu. Na taj način želimo da pomognemo medijima da najzad dobiju novac poreskih obveznika za projektno sufinansiranje informativnog sadržaja, odnosno programskog sadržaja od javnog značaja i na vreme, na početku kalendarske godine. Nas će slediti i pokrajinski Sekretarijat za informisanje Vojvodine, a naša je želja da to urade i opštine i da one recimo u periodu januar, februar, mart tekuće godine raspisuju konkurse da bi njihovi mediji mogli takođe da raspolažu novcem početkom kalendarske godine“, kaže Nino Brajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Sprovođenjem još jednog konkursa Ministarstva i ubrzavanjem rokova, medijima će na raspolaganju biti pola milijarde dinara više. Za opstanak medijskih kuća, međutim, uz obavezu raspisivanja konkursa za informisanje na svim nivoima, neophodno je pre svega jasno precizirati iznos budžetskih izdvajanja.

„Sadašnji konkurs i konkurs koji će biti krajem godine za iduću godinu, znači da će u ovoj godini biti podeljeno dva puta po 500 miliona dinara. Realizacijom konkursa Ministarstva kulture i informisanja Srbije i pokrajinskog sekretarijada za informisanje Vojvodine to će biti, dvostruki iznos novca u odnosu na onaj koji je bio ranijih godina zato što je raspisivan samo po jedan konkurs. Eto i to je neki doprinos opstanku medija, ali nema opstanka medija ukoliko se zajedno i Vlada i medijska zajednica ne izbore za neki minimum, za neki donji prag održivosti medija, odnosno dok se, kroz Zakon o informisanju, Zakon o budžetu ili na drugi način, ne izborimo da se izdavaja oko jedan odsto, ili minimum jedan odsto budžeta lokalnih samouprava za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja“, kaže Nino Brajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Inicijativa da budžetska izdvajanja ne budu manja od dva odsto nedavno su istaknuta i na generalnoj skupštini Udruženja novinara Srbije, kojoj su prisustvovali i predstavnici ministarstva. Osim propisivanja obaveze svih organa vlasti da raspisuju konkurse, zajednički zaključak svih učesnika bio je i da minimalan iznos budžetskih izdvajanja lokalnih samouprava za sufinansiranje medija mora biti određen.

Resorno ministarstvo: Precizirati iznos budžetskih sredstava za medije!, 17. maj 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *