Mira Kosanović – laureat 19. međunarodne izložbe „Žene slikari“

0

MAJDANPEK – Mira Kosanović, umetnica iz Inđije dobitnica je Grand Prix, Velike nagrade 19. međunarodne izložbe „Žene slikari“, za rad iz serijala „Mape misli, Mapa 2 (omaž Jungu)“.

Ova jedinstvena likovna manifestacija, koju gotovo pune dve decenije organizuje Centar za kulturu Majdanpek, okupila je ove godine 125 umetnica iz sedam zemalja: Austrije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Italije, Meksika i Srbije.

Osim glavne, dodeljeno je i pet prvih nagrada u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i Digital art, koje su otišle u ruke Jasmine Mišeljić iz Beograda, Minje Radašinović i Milice Antonijević iz Kragujevca, Jasmine Petrović iz Gornjeg Milanovca i Anite Milić iz Niša.

Ovo nije moje prvo učešće na izložbi „Žene slikari“ za koju mogu reći da je zaista jedinstvena i jedna od najbolje zamišljenih i organizovanih likovnih postavki, tim pre, što na njoj učestvuju samo žene umetnice. Ove godine dobila sam prvu nagradu za rad „Azurno“. U pitanju je akril na platnu i boje koje na mojoj slici preovladavaju su plave koje asociraju na more, vedro nebo i sve ono što nam nedostaje u ovo vreme pandemije“, rekla je Jasmina Mišeljić, nagrađena umetnica koja je po profesiji dizajner za vrednosne i zaštićene papire.

Kao prateću izložbu, Centar za kulturu Majdanpek upriličio je u gradskoj Galeriji postavku Ivane Flegar, prošlogodišnje dobitnice Velike nagrade.

Do sada je, inače, na prethodnih 19 izložbi učestvovalo 2700 umetnica iz 20 zemalja, sa preko 4000 radova. Dogodine, ova likovna manifestacija obeležiće vredan jubilej, 20 godina od osnivanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *