„Mokranjčevi dani“ 55. put u Negotinu

0

NEGOTIN – U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike, kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, od 11. do 17. septembra biće održan 55. festival „Mokranjčevi dani“. Uz Programsku komisiju, selektor ovogodišnjeg programa festivala je dr Sonja Marinković, muzikolog. Zbog epidemiološke situacije pojedini sadržaji manifestacije će biti redukovani, a i broj izvođača će biti manji u odnosu na prethodne festivale.

„Mokranjčevi dani“ će i u svom jubilarnom, 55-tom izdanju biti utemeljeni na tradiciji, sa novim, savremenim pogledom na muzičku budućnost. U tom smislu koncipiran je i ovogodišnji program. Akcenat je na horskom muziciranju, ali i na predstavljanju značajnih instrumentalnih solista, naglašavaju organizatori.

Svečano otvaranje će po tradiciji biti u dvorištu rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu, uz ceremoniju podizanja festivalske zastave, famfare, besedu i horski nastup. Prvo festivalsko veče je rezervisano za natpevavanje horova. Ove godine u selekciji su četiri hora iz isto toliko srpskih gradova“, kaže Jovanka Stefanović Stanojević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Programi festivala, kao i do sada, biće održani na nekoliko lokacija u Negotinu i okolini. Različiti scenski nastupi i različiti izvođači.

Posetioci festivala će, između ostalog uživati u koncertu čuvenog violiniste Stefana Milenkovića, potom u nastupu violončeliste Nemanje Stankovića, ali i u izvođenju muzike za trubu srpskih stvaralaca, koje će upriličiti trubač Mladen Đorđević.

Posebno interesovanje, naglašavaju organizatori vlada za nastup igračke trupe „Una Saga Serbica“, kao i za koncert Simfonijskog orkestra RTS-a, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić.

Poštovaoci džez muzike biće u prilici da slušaju „Miloš Čolović trio“, dok će program „Niti tradicije“, koji se tradicionano održava u Mokranju, mestu odakle potiče Mokranjčeva porodica, predstaviti folklornu tradiciju – igre, pesme, svirku, nošnje, ali i hranu istočne Srbije.

Osim muzičkih sadržaja u okviru ovogodišnjeg festivala biće održan i seminar za dirigente, pod nazivom „Dirigentsko hodočašće“, kao i dve naučne tribine koje će se baviti tradicionalnom muzikom kao inspiracijom za savremeno stvaralaštvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *