Na kopu i u flotaciji ispunjeni proizvodni planovi za februar

0

Na kriveljskom kopu Rudarsko-topioničarskog basena Bor u februaru je ispunjen proizvodni plan, a iako se većim delom meseca radilo u veoma teškim uslovima ni podbačaj u raskrivanju nije veliki. Prema rečima upravnika kopa, Milana Delića, za februar je bio predviđen otkop 770 hiljada tona rude sa oko dve hiljade tona bakra. Predviđeno je i 1265 miliona tona jalovine, što je zajedno sa rudom više od dve hiljade miliona tona ukupnih iskopina. Kako je istakao, u drugom mesecu otkopano je više od 760 hiljada tona rude, a i sadržaj je bolji od planiranog, pa je i bakra bilo prema predviđenim planovima. Uklonjeno je skoro 700 hiljada tona jalovine, što je ispod 60 odsto mesečnog plana, ali prema rečima nadležnih to nije loše imajući u vidu zimske uslove tokom većeg dela meseca. Ove količine, uglavnom su prevezene transportnim sistemom, jer su na kopu, vodeći računa o planu na rudi, čuvali kamione da ne voze jalovinu po ledu na planir, a tako se štedelo i gorivo.

Krajem februara vremenski uslovi su bili bolji, pa su i problemi rudara sa transportnim sistemima, bubnjevima, trakama, kamionima i bagerima bili znatno ređi. Bilo je dovoljno bušilica i bagera tako da nije bilo teškoća u pripremi rude i kompozita od nje. Mesec je prošao bez velikih havarija, smrzavanja opreme, proklizavanja i udesa, obrušavanja etaža pored bagera, pa i povreda, osim nekoliko lakših. Zbog velike važnosti teških kamiona, Delić kaže da se na kopu bore za svaki sat njihove raspoloživosti, ali se traži i mera da se u rad ne puštaju poluispravni, i kamioni predviđeni za popravku, jer njihov rad može da izazove duže zastoje. Kompromis između ispunjenja plana i tehničkih uslova rada transportnog sistema je neizbežan, kaže upravnik, pa je neizbežan zastoj zbog zamene rolni, sređivanja sipki, ali i servisa drobilice, člankastog dodavača i odlagača na Jami.

Floteri kriveljske flotacije su u februaru preradili 710 hiljada tona rude sa kriveljskog kopa i 147 hiljada tona sa “Cerova”, pa su iz zimskog meseca izašli sa gotovo planiranim količinama prerađene rude i odličnim kumulativnim iskorišćenjem od 85 odsto. Prema rečima upravnika, Saše Milića, ruda sa kriveljskog kopa je bila bogatija, sadržaj bakra u njoj je preko planiranog, pa je slično i u koncentratu, dok u rudi sa “Cerova” to nije slučaj. Topionici je isporučeno više od 11 hiljada tona koncentrata sa 19 odsto bakra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *