Na Svetosavskoj akademiji obeležena dva jubileja

0

BOR-Svetosavska akademija ,održana u Narodnoj biblioteci u Boru, bila je posvećena jubilejima- 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve i 150 godina od otvaranja prve čitaonice u borskom kraju. Prva čitaonica je otvorena 1869 godine u Zlotu, jer je među naseljima Crne reke u 19 veku  prednjačio inicijativama kojima su se stvarale kulturne ustanove, naglasila jeVesna Tešović, direktor Narodne biblioteke, u čijem sastavu je i zlotska.

Čitališta su bila izvorišta prosvetnog, kulturnog i političkog života i mesta ispoljavanja kulturnog identiteta. Posle misije duge vek i po mi bibliotekari obećavamo da ćemo i dalje biti tu za vas i menjati se u skladu sa duhom vremena sa ciljem da vam omogućimo da zadovoljite glad za informacijama raznih sadržaja, dodala je Vesna Tešović

Čestitajući veliki jubilej Natodnoj biblioteci posebno odeljenju u Zlotu, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je naglasio da će grad Bor,kao i prethodnih godina voditi računa o kulturi i tadiciji, jer bez njih svaki narod gubi korene.

 Na svetosavskoj akademiji besedu je održao Aleksandar Vujović, profesor Cetinjske bogoslovije.

U kulturno umetničkom programu učestvovali su gradski hor „Feniks“, etno grupa „Haralampije“, dečiji crkveni hor“Milica“, učenici veronauke borskih osnovnih i srednjih školai polaznici dramske radionice Centra za kulturu.

 

Svetosavska akademija, 27. januar 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *