Najavljena kupovina PCR aparata za borski i zaječarski okrug

BOR – Epidemiološka situacija u Boru je povoljnija u odnosu na druge gradove u Srbiji, pošto je trenutno korona virusom zaraženo 13 pacijenata.

Problem je, međutim, dugo čekanje na rezultate testiranja, jer prioritet imaju centri gde su se pojavila žarišta. Na području Timočkog regiona rezultate čeka njih oko 500, a u Boru više od stotinu dvadeset sumnjivih.

Zvala sam Batut i oni su mi odgovorili da moramo da budemo strpljivi, jer prioritet imaju oni centri u kojima su se pojavila žarišta. Mi ne možemo da prihvatimo takav odgovor, jer ne možemo da znamo tačnu situaciju kod nas. Po kliničkoj slici i javljanju u kovid ambulanti, nemamo dramatične slučajeve“, rekla je dr Javorka Stankulić, epidemiolog u Domu zdravlja u Boru.

Da bi se rešio problem dugog čekanja rezultata testiranja održan je i zajednički sastanak predstavnika borskog i zaječarskog okruga na kojem je dogovoreno da obezbedi PCR aparat .

U narednom periodu ćemo pripremiti neophodnu dokumentaciju za PCR aparat, kako bi zajedno ubrzali testiranje i mnogo brže i odgovornije reagovali“, dodao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

PCR aparat će biti obezbeđen sredstvima koje će izdvojiti sve  lokalne samouprava u zavisnosti od broja stanovnika. Aparat će biti dat na korišćenje Zavodu za javno zdravlje u Zaječaru kako se više ne bi čekalo i po desetak dana na rezultate testiranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *