Najtopliji oktobar za poslednjih 90 godina

BOR – Iako stariji Borani pamte i sneg u oktobru, ove godine Miholjsko leto je zasijalo punim sjajem. Poslednji put je temperatura danima bila iznad prosečni vrednosti, pre 93 godine kada je na današnji dan zabeleženo 33 stepena. Meteorolozi su za danas najavili do 29 stepeni u pojedinim delovima Srbije, a živa u termometru danima je oko 25. podeljka Celzijusove skale, tako da će prva dekada oktobra biti završena sa prosečnom temperaturom  od 22,4 stepena. Miholjsko leto je ove godine blizu da obori dosadašnji rekord.

Najtopliji oktobar u našoj istoriji zabeležen je 1907. godine kada smo u celom mesecu imali samo dva dana ispod 20 stepeni, a najtopliji je bio deseti dan oktobra sa čak 31,4 stepena.

Međutim, iako ove veoma tople dane doživljavamo kao nešto neobično, stručnjaci iz oblasti meteorologije kažu da visoka temperatura u ovo doba godine nije neočekivana pojava, kao i da je bilo dosta toplijih jeseni u prošlosti. Dvadesetih i tridesetih godina je bilo mnogo toplijih oktobara nego sada. Apsolutni rekord za oktobar je 34,7 stepeni, a izmeren je 2. oktobra 1932. godine. Ima još sličnih situacija, ali sa jučerašnjim i današnjim datumom postoji verovatnoća da ti rekordi budu izjednačeni, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Miholjsko leto biće nastavljeno sve do kraja meseca, pa ćemo imati prilike da još uživamo u suncu i lepom vremenu. Poslednjih nekoliko dana u oktobru će biti nešto niža temperatura, ali samo za nekoliko stepeni, pa neće biti osetnog zahlađenja. Tek u novembru stižu kišni dani, a  što se tiče snežnih padavina, one nisu u najavi bar još mesec dana.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *