Nastavak akcije „Sport u škole“

BOR-   Zahvaljujući povećanim ulaganjima u sport, Srbija je u minule četiri godine osvojila 136 medalja na međunarodnim takmičenjima, više nego od 2000. do 2014. godine, kada je osvojeno 119 medalja, ističu u ministarstvu omladine i sporta. Ali, da bi se visoki dometi sačuvali i da bi sport postao sastavni način života, vaspitanja i budućnosti mladih, država će značajno više pažnje posvetiti školskom sportu. Ministarstvo prosvete i Kancelarija za razvoj, kao i druga resorna ministarstva nastaviće obnovu školskih objekata, među kojima su i fiskulturne sale, a samo ministarstvo omladine i sporta fokusiraće se na stvaranje boljih uslova za bavljenje sportom, donacijom opreme i uvođenjem dodatnih časova fizičkog vaspitanja gde god to bude moguće.

„Mi kroz sistem školskog sporta i kroz školski savez Srbije direktno utičemo samo na vannastavne aktivnosti i u njima pravimo takmičenja i pokušavamo da motivišemo decu da se bave rekreacijom, a onda i sportom. Ne možemo da budemo svi profesionalci i najbolji na svetu, ali je bitno da motivišemo decu da uđu u sistem sporta. Zajedno sa ministrom prosvete, gospodinom Šarčevićem, radimo na tome da pokušamo da uvedemo veći broj časova. Mislim da mera neizdavanja fiskulturnih sala do devet sati pokazuje svoje realne efekte i znaćemo, za još jedno šest meseci, da li je ta mera dobra. Za sada smo na dobrom putu, zajedno sa pedagozima, nastavnicima, profesorima, nađemo sveobuhvatni ključ kako bi mogli da, kad sagledamo i druge predmete i druge časove i prioritete, napravimo balans i u tome nađemo najbolje rešenje“, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, u emisiji „Aktuelno“ Televizije Bor.

Za popravljanje uslova za bavljenje sportom poslužiće i najnovija akcija ministarstva „Oprema za 100 fiskulturnih sala u Srbiji“. Među školama koje su na ovaj način dobile opremu su i borske osnovne škole „Branko Radičević“, „Sveti Sava“ i „Petar Radovanović“ u Zlotu. I to neće biti kraj nastojanja da bavljenje sportom u Srbiji bude dostupno deci u svim školama.

„U ovoj godini ćemo raspisati drugi poziv, pošto je završen prošlogodišnji i sad smo krenuli sa podelom sportskih rekvizita, u jedan paket ulazi zamena košarkaških tabli i obruča sa mrežicom, stavljanje nove odbojkaške mreže i novih golova, 40 lopti po školi, po deset za svaki sport ponaosob, kao i oprema za akciju „Sport u škole“ gde želimo da ojačamo i proširimo samu akciju koja se odnosi na besplatno bavljenje sportom naših najmlađih, od prvog do četvrtog razreda, u kojoj omogućavamo dva časa nedeljno sa profesorima fizičkog vaspitanja koji nisu angažovani, koji su na birou rada, da kroz dodatno angažovanje i rad sa decom omogućimo deci da sport bude pristupačniji, da sport bude besplatan za sve.“, dodao je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije.

S obzirom na veliku procentualnu zastupljenost dece u sportu, koja su aktivna i u klubovima, Bor je opština koja može biti dobar primer drugima, naglasio je ministar Udovičić, a može se pohvaliti i natprosečnim budžetskim izdvajanjima za sport, što prati i država koja u novom olimpijskom ciklusu želi nove rekorde po broju osvojenih medalja i da izgradi još bolju sportsku infrastrukturu za buduće generacije i buduće rezultate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.