Nema epidemije gripa

BOR-Na području Grada Bora registrovano je stotina obolelih od gripa i za sada nema epidemije. Ta brojka, međutim, nije relana, jer se svi pacijenti odmah ne javljaju lekaru, već se leče sami. Tek kasnije po potrebi dolaze u Dom zdravlja, ističe dr Javorka Stankulić.

Veliki broj dolazi sa kompliakcijama nalazima na plućima, sa upalom pluća, bronhitisom tako da je pored osnovne potrebno staviti i ovu drugu dijagnosu, pa često dolazi do zabune. Situacija nije alarmantna kao u drugim gradovima“;.naglasila je Javorka Stankulić.

Neki pacijenti koji su preležali grip kažu da se ti simptomi vraćaju u istom obliku. Grip u svakom slučaju ostavlja određeni imunitet, ali nije trajan.

 „Potrebno je odležati, mirovati, lećiti se preparatima koji mogu samo simptomatski da smanje tegobe, ali za sam virus nema leka“, dodala je na kraju dr Javorka Stankulić.

Za razliku od prehlade koja postepeno napreduje, u slučaju virusa gripa siptomi se javljaju iznenada.To su, između ostalih,veoma visoka temperatura, suvi kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja.

Nema epidemije gripa, 17.februar 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *