Nezadovoljstvo novim redom vožnje

BOR – Novi izmenjeni red vožnje gradskog i prigradskog prevoza putnika u Boru, koji se primenjuje od 19. marta ove godine izazvao je veliko nezadovoljstvo građana. Ukidanjem pojedinih linija najnezadovoljniji su zaposleni, kao i đaci.

Promenili su vreme polaska i ja sad imam bus u pola četiri za Brestovac a časovi mi se završavaju u pola dva. Pre toga autobus ide u 13 časova i 15 minuta, kaže jedan đak koji putuje za Brestovac.

„Neznam kome je palo na pamet da nam ukine ovo pravo“, istakao je stariji sugrađanin.

„Ukinuli su autobuske polaske ka selima, meni suprug radi, a nema prevoz za drugu smenu“, rekla je jedna sugrađanka.

Novim redom vožnje osim građana, nezadovoljni su i u preduzeću Bortravel kome je po izvršenoj javnoj nabavci Opštinska uprava Bor poverila poslove gradskog i prigradskog prevoza putnika.

305 polazaka smo imali do 9. marta kada je potpisan novi ugovor za novu javnu nabavku. Po ugovoru i novom redu vožnje koji smo dobili od Opštinske uprave Bor sada imamo 245, dakle 60 polazaka manje na dnevnom nivou nego u prethodnom periodu. Smatramo da polasci ovako uređeni nisu prilagođeni potrebama putnika a mišljenja smo da su mogli da budu s obzirom na to da su sredstava planirana ovom javnom nabavkom daleko veća od sredstava planiranih ranijih godina. Smatramo da je nezadovoljstvo putnika opravdano. Mi trpimo velike pritužbe, a samo smo puki izvršioci ovog posla“, kaže Dragan Rajić, direktor Bortravel-a i ističe da su sugerisali da se red vožnje ispravi.

Sa druge strane u Odeljenju za privredu i društvene delatnosti Opštinske uprave Bor, kažu da je novi red vožnje prilagođen potrebama pre svega školaraca, a uvedene su i neke nove linije.

Sprovedena je javna nabavka za prevoz sa novim redovima vožnje koji su urađeni po analizi koja je poprilično dugo trajala, jer su i građani bili svedoci toga da se autobusi voze poluprazni ako ne i prazni, a veliki novac se izdvaja za to, tako da smo po analizama bili prinuđeni da malo redukujemo polaske na pojedinim linijama. Obaveza lokalne samouprave je da obezbedi minimum prevoza, za osnovce udaljene od škole  više od 4 kilometra“, kaže Slađana Tihomirović Aničić, savetnik za saobraćaj u Odeljenju za društvene delatnosti Opštinske uprave Bor i dodaje da su novim redom vožnje uvedene nove linije u Metalurgu, do Tehničke škole i polasci za srednjoškolce koji nisu postojali ranije.

U opštinskoj upravi Bor kažu da je primena novog reda vožnje tek počela, a da se i dalje vrši usklađivanje reda vožnje shodno ugovoru i ugovorenoj kilometraži. Inače, za prevoz putnika u petogodišnjem periodu od 2013. do 2017. godine iz opštinskog budžeta po ugovoru sa Bortravelom bilo je izdvojeno blizu 583 miliona dinara za pređenih više od 5 miliona 700 hiljada kilometara, dok će u trogodišnjem periodu od 2018. do 2020. godine na ugovorenu kilometražu od više od tri miliona kilometara godišnje, biti izdvojeno blizu 480 miliona 500 hiljada dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *