Nova oprema za borski Dom zdravlja

BOR – Od 11 miliona i 370 hiljada dinara koliko je iz budžeta Opštine Bor prošle godine izdvojeno za potrebe borskog Doma zdravlja, oko dva miliona uloženo je u nabavku nove opreme. Osim novih savremenih aparata, novac je iskorišćen za zarade zaposlenih, ali i za finansiranje osam medicinskih sestara koje rade u selima borske opštine. Za Dom zdravlja u Boru ovog puta kupljena su dva savremena defibrilatora za Službu hitne pomoći, tri EKG aparata, a kupljeno je i 15 aparata za merenje pritiska za odrasle, pet pedijatrijskih aparata za pritisak, savremeni inhalator za decu i glukometri za merenje šećera u krvi.

„Od novca koji je opredeljen za naše potrebe, dakle za oko dva miliona dinara, kupili smo nove aparate koji su bili neophodni. Mi smo napravili specifikaciju neophodne opreme, završen je tender i 31. decembra kada je novac prebačen iz Opštine na naš račun, kupili smo aparate za Službu hitne medicinske pomoći, za Službu pedijatrije i Službu opšte medicine. Pre dve nedelje dobili smo sve naručene aparate, svi su raspoređeni po službama i aktivno se koriste. Pre nekoliko dana iskorišćen je novi defibrilator i mladom pacijentu spašen je život. Ovaj aparat koristi se najurgentnijim stanjima kada dođe do srčanog zastoja“ – istakla je dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja Bor.

Stara oprema Službe hitne pomoći već je dotrajala, a mnogi aparati koje se koriste nisu praktični za brzo reagovanje na terenu. Lekari ističu da će novi aparati znatno olakšati funkcionisanje službe, što je osim za doktore, veoma značajno i za pacijente kojima je pomoć potrebna.

„Konačno dobre vesti iz Doma zdravlja, odnosno konkretno iz Službe hitne medicinske pomoći. Ova nova oprema koju smo dobili za nas je veoma značajna, prvenstveno defibrilatori i novi EKG aparati. Sve je ovo lakše za upotrebu, lako se transportuju i bez poteškoća možemo da ih koristimo bilo gde na terenu, što je veoma značajno za kvalitet rada. U postupku nabavke su još neke stvari koje će nam biti veoma korisne u svakodnevnom radu. Ono što je veoma značajno jeste nabavka novog vozila i nadamo se da će to uskoro biti rešeno, jer su postojeća vozila stara više od deset godine, prešla su više od pola miliona kilometara i zaista je neophodno da Služba hitne pomoći što pre dobije novo vozilo“ – rekao je dr Zoran Stanojlović, lekar Službe hitne pomoći Doma zdravlja Bor.

Sredstva za potrebe Doma zdravlja predviđena su i ove godine, pa će nešto više od dva miliona dinara biti izdvojeno za kupovinu novog sanitetskog vozila. Prema rečima direktora, doktorke Radosavljević, novo vozilo je prioritet kako bi Služba hitne pomoći nesmetano radila i bila u mogućnosti da brzo reaguje. U narednom periodu biće organizovane i različite edukacije za zaposlene, a svi lekari proći će obuku za korišćenje novih aparata kako bi mogli da reaguju ukoliko postoji potreba.

Nova oprema za borski Dom zdravlja, 31. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *