Novembarska statistika Nacionalne službe za zapošljavanje

BOR – Krajem novembra, na evidenciji nezaposlenih na području Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, bilo je 11 hiljada 129 lica, od čega u opštini Bor 49 odsto, odnosno 5110 osoba.  Opština Bor ima najveći broj žena na evidenciji nezaposlenih, 59 odsto.

Što se tiče prijave na obavezno socijalno osiguranje, novembra je na području borske opštine prijavljeno 503 lica, od toga samo 38 je zasnovalo stalni radni odnos, a 465 je radno angažovano na određeno vreme. Od ukupnog broja zaposlenih, 90 lica je sa evidencije nezaposlenih. Sama struktura nezaposlenih lica se sporo menja. Oko 28 odsto nezaposlenih čine lica starosti do 30 godina, a 23 odsto je starosti preko 50 godina. Na zaposlenje najduže čeka oko 15 odsto lica i to do 2 godine, a do tri meseca čeka njih 11 odsto. Najviše nezaposlenih je u kategoriji nekvalifikovanih i lica sa srednjom stručnom spremom, što je slučaj i u drugim opštinama„, kaže Sonja Stanković direktor Filijale NSZ u Boru.

Najdeficitarnija zanimanja u 2017. godini su lekari specijalisti, pravnici sa pravosudnim ispitom, farmaceuti, profesori nemačkog i srpskog jezika, matematike, inženjeri građevine, arhitekture i elektro i mašinski inženjeri, varioci sa važećim atestom, tesari, armirači, zidari sa radnim iskustvom, vozači teretnih kamiona i autobusa sa međunarodnom vozačkom dozvolom i znanjem stranih jezika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *