Novi izborni programi u gimnazijama

BOR- Gimnazija „Bora Stanković“ u Boru od ove školske godine, u prvom razredu,u sklopu reformi, uvela je četiri izborna programa, to su jezik, mediji, kultura, primenjene nauke, zdravlje i sport kao i umetnost i dizajn. Radi se timski, svaki učenik je u obavezi da izabere  po dva programa.

„Time se razvija istraživački duh mladih. To je projektna nastava, radi se po modulima ili temama iz pojedinih oblasti i oni će sami birati teme u okviru jedne zadate. Ne daje im se znanje kao kod klasičnih predmeta, već imaju mogućnost da sami predlažu i istražuju i prezentuju projekte“, rekla je Miljana Golubović, direktor Gimnazije u Boru.

Osnovni predmeti su polazna osnova za razumevanje oblasti istraživanja, a izborni programi idu korak dalje. Realizacijom izbornih progama biće pospešena međupredmetna povezanost.

Povezujemo i nastavnike i oni na taj način bolje sarađuju. Efekat za razvoj svih kompetencija učenika  je veći nego kod one klasične nastave. To je ta savremena projektna nastava koja pruža velike mogućnosti“, naglasila je Miljana Golubović.

Učenici, takođe, mogu da sarađuju sa svim instituciajma u gradu, koriste internet, literaturu i pišu projekte. Takođe mogu da promene programe.

Učenici će možda u drugom razredu poželeti da promene izborni program,ali u četvrom neće moći da menjaju jer je to ozbiljnija priprema za fakultet“, dodala je Miljana Golubović.

U saradnji  sa kreativnim timom nastavnika stranih jezika učenici borske Gimnazije već pripremaju projekat, povodom evropskog dana stranih jezika. To najbolje pokazuje koliko su borski srednjoškolci zainteresovani  za nove izborne programe.

Nastavne novine u Gimnaziji, 13.septembar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *