Novi udar na kućni budžet

Od Nove godine stanovnike u Srbiji očekuje talas poskupljenja, zbog promene akcizne stope. Poskupljenje će najviše osetiti pušači, ali cigarete nisu jedini artikl čija je cena povećana.

BOR – Sa dolaskom nove godine, u Srbiju stižu i poskupljenja. Talas poskupljenja prvo je „obradovao“ pušače, konzumente alkohola, ali i ljubitelje slatkiša.

Za duvan je pripremljen novi petogodišnji kalendar prema kojem će akcize i narednih godina biti postepeno povećavane na svakih šest meseci, kao i do sada. Prema novom predloženom akciznom kalendaru, cena kutije cigareta, samo po osnovu rasta fiksne akcize veća je za dva dinara po paklici. Kada se tome doda i PDV od 20 odsto, kao i proporcionalna akciza od 33 odsto od maloprodajne cene, onda se to opterećenje povećava, što znači da će paklica cigareta da poskupi ne dva, već pet do sedam dinara zavisno od vrste cigareta.

Početak godine obeležiće i poskupljenje kafe. Cena sirove kafe povećana je do 28 odsto, što utiče na cenu u maloprodaji.

Na spisku viših cena, zbog povećanja akciza, našle su se uvozna kozmetika, zatim kućna hemija, neka pića i konditorski proizvodi, odnosno čokolade, keks i slični proizvodi.

Sudeći prema odgovorima Borana koje je Televizija Bor dobila u anketi, izgleda da su građani već navikli na čest rast cena, pa u odnosu na to i prilagođavaju svoje potrebe za pomenutim artiklima. Sve češće se odriču raznih zadovoljstava, ali, na žalost i nekih osnovnih potreba, kao što je vožnja automobila ili konzumiranje slatkiša. Po svemu sudeći i to bi u bliskoj budućnosti mogao da postane luksuz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *