SRBIJA – U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za tekuću i narednu godinu najavljuju brojne novine u obrazovnom sistemu. Prema navodima ministra Mladena Šarčevića, država će tokom 2020. i 2021. godine obezbediti novih 40 hiljada računara za škole u Srbiji. To će značajno doprineti realizaciji ostalih planova, kao što su digitalno rešavanje i pregledanje testova za malu maturu, koje je takođe jedna od najvljenih promena. Naime, učenici osmog razreda će krajem marta raditi probni test male mature digitalno, na računaru, kaže ministar prosvete.

To je predviđeno za sve osmake čije su škole opremljene za ovakav vid izrade testova, dok će ostali raditi kao i do sada. Tako će đaci imati priliku da probaju i pripreme se, jer će za dve godine svi učesnici završnih razreda u Srbiji malu maturu polagati digitalno, kao deo novog modela polaganja male mature koji je već u pripremi“, rekao je Šarčević.

Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama i tu dolazi do promena. Kombinovani test će, najverovatnije zameniti PISA zadaci.

Ove godine i pregledanje testova radiće se takođe digitalno, a urađeni testovi obezbeđenim vozilima stizaće u školske uprave gde će se skenirati pomoću specijalnog softvera koji je u izradi, a zatim će biti poslati u skening centar u Beograd na pregledanje.

Radi se i na novinama u štampanju testova, jer se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama.

U pitanju je bezbedna štamparija koja će biti pod odličnim nadzorom“, naglasio  je ministar Šarčević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.