Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Od završetka ratnih dejstava u Prvom svetskom ratu prošlo je 105 godina. Iako je ovaj rat zvanično završen sredinom 1919. godine, borbe su na svim frontovima prestale 11. novembra 1918. godine i taj datume se u svim zemljama pobednicama obeležava kao praznik. U Srbiji je on kao državni praznik uveden 2012. godine.

BOR – U Srbiji je danas državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kako spomen na dan kada su pre 105 godina u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončane četvorogodišnje borbe u Prvom svetskom ratu.

Tim povodom predstavnici Grada Bora, Vojske Srbije, boračkih organizacija i Socijalističke partije Srbije položili su vence i cveće na spomenik palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Kako je rečeno ovom prilikom Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila više od milion i 300 hiljada stanovnika, što je tada bilo više od četvrtine radno sposobnog stanovništva. Srpska vojska je probojem Solunskog fronta odigrala jednu od najznačajnijih uloga u pobedi saveznika i okončanju Velikog rata, a sećanje na ove žrtve je od ogromnog značaja za buduće generacije u Srbiji.

Simbol završetka rata je cvet Natalijine ramonde, koji je u botanici poznat i kao cvet feniks, endemske biljke centralnog Balkana, koji je dobio naziv po kraljici Nataliji Obrenović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.