Obeležen Dan starih u Boru

BOR – Kako bi skrenuli pažnju javnosti na potrebe i prava starih i učinili im ovaj dan drugačijim, učenici drugog razreda Osnovne škole „Dušan Radović“ u Boru, posetili su korisnike Doma za stara lica „Vila Katarina“ u Boru.

„Neobično mi je drago da smo danas ovde. Cilj ove posete je da svim osobama koje su ovde smeštene pokažemo da nisu zaboravljene. Deca su simboličnim poklonima, razgovorom i prigodnim programom, recitacijama, pesmama i igrom ulepšala dan starima. Ovo je ujedno deo programske nastave, a slične aktivnosti realizovaćemo i u narednom periodu, nadam se da je ovo samo početak naše saradnje„, kaže Jasmina Momčilović pedagog u Osnovnoj školi „Dušan Radović“ u Boru.

U Domu za stara lica „Vila Katarina“ trenutno boravi oko sedamdeset korisnika, a mi se trudimo da im svaki dan u godini bude što prijatniji. Danas posebno, na Dan starih, za njih je priređena priredba kako bi bili veseli i to je naša praksa svake godine„, kaže Maja Milošević, socijalni radnik.

Prema procentu osoba starijih od 65 godina, Srbija je na 13. mestu u Evropi, dok je svaka četvrta osoba starija od 60, a u Boru  svaka treća osoba ima više od 60 godina, što ide u prilog činjenici da većinski deo stanovništva iz godine u godinu sve više čine stari. Zato bi i pažnja usmerena ka ljudima u trećem životnom dobu trebala da bude sve veća.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *