Srbija napreduje po broju transplantacija

SRBIJA, BOR –  Zahvaljujući radu državnih organa i aktivnosti medija, ovogodišnji Evropski dan donora organa Srbija je dočekala sa značajno boljim rezultatima od prošlogodišnjih. Tokom 2016. godine u Srbiji je izvršena transplantacija 21 bubrega, a od početka 2017. do sada urađeno je čak 48 transplantacija bubrega, a znatno je više  donora i jetre i srca.

Prošle godine je transplantiran 21 bubreg, a do sredine oktobra ove godine urađeno je čak 48 transplantacija. Značajno je više donatora i jetre i srca. To još uvek nije dovoljno, jer je na osnovu broja stanovnika i stepena obolevanja, Srbiji godišnje potrebno između 100 i 150 transplantacija jetre, između 400 i 500 transplantacija bubrega i 20 do 30 transplantacija srca, a neophodan je i razvoj transplantacije koštane srži“, kaže prim. dr Ljubinko Todorović predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida RS.

U Srbiji se transplantacije obavljaju u Kliničkom centru Srbije, Vojnomedicinskoj akademiji, Univerzitetskoj dečijoj klinici, Kliničkim centrima u Novom sadu i Nišu, a od jednog donora korist mogu da imaju 24 osobe. Cilj obeležavanja Svetskog i Evropskog dana donora organa je podizanje svesti građana o dobrovoljnom davalaštvu organa i izražavanje duboke zahvalnosti svima koji su to već učinili.

Obeleženi Evropski dan donora organa, 18. oktobar 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=F8yX97L5XDs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.