Obeležen završetak Omladinske radne akcije „Crni Vrh 45“

BOR-Predstavnici borskih i boračkih organizacija iz cele Srbije, Udruženja akcijaša, lokalne samouprave Bor, političkih partija, polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje na Crnom Vrhu, obeležili su dan kada je pre 73 godinu završena prva omladinska radna akcija.

Tokom radne akcije „Crni Vrh 45“ za tri meseca, pod najtežim uslovima, isečeno i otpremljeno na hiljade kubika ogrevnog drveta beogradskim bolnicama u kojima su ležali ranjenici sa Sremskog fronta.

Učestvovalo je 1.630 brigadista koji su izgradili prugu u dužini od oko 12 kilometara, devet baraka za rekordnih 14 dana i posekli 16.000 kubika drva“, istakao je predsednik ORVS opštine Bor Momčilo Radisavljević.

  Akcija „Crni Vrh 45“ predstavlja početak akcijaštva u Srbiji, pa su se i ovom prilikom učesnici  prisetili tih teških dana.

Mi slabiji radili smo tu na okolnim brdima. Bili smo rapoređeni po trojkama i svaka od njih je dobila po jednu testeru, sekiru, čekić i nekoliko klinova.Nismo imali ni turpije da naoštrimo tesetere. Norma nam je bila da isečemo tri metra, rekao je učesnik u akciji „Crni Vrh 45“ Spasoje Bulbić.

 Radne akcije su na ovim prostorima obelezile jednu epohu, ali na žalost danas ih više nema. S obzirom na njihov značaj  za učesnike i samo društvo, na današnjem skupu na Crnom Vrhu najavljeno je da će naredne godine  pokušati da obnove akcije  dobrovoljnog omladinskog rada, a prva bi bila pošumljavanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.