Očekuju se za trećinu manji prinosi pšenice, ali dobar rod kukuruza

0

BOLJEVAC-Na području Boljevca žetva ječma bi trebalo da počne za neki dan, a pšenice sredinom jula. Po oceni stručnjaka „Agroznanja“iz Zaječara ukupan rod će biti smanjen  za trećinu od prosečnih, zbog loših vremenskih uskova u setvi, manjih zasejanih površina i velike količine padavina ovog proleća.

Pšenica posejana u optimalnom roku doneće bolji rod , zavisno od lokaliteta . Usevi su u dobrom zdravstvenom stanju, dok je kod ječma situacija lošija, jer ima bolesti, pegavosti lista. Naši proizvođači, pre svega, zbog finansija ne žele da ulažu u zaštitu fungicidima“, kaže Slavica Dželatović, direktor  „Agroznanja“ iz Zaječara

U znatno boljoj situaciji su oranice zasejane kukuruzom,  jer su uslovi za setvu bili gotovo idealni.

Kukuruz je u fazi osam do deset listova. Imamo oštećenja od grada, ali kukuruz je biljka koja će se oporaviti. Zaštita od korova je pri kraju“, dodala je Slavica Dželatović.

Sve u svemu, zaključila je Slavica Dželatović, ove godine se očekuje stabilan prinos ratarskih kultura, s obzirom na vremenske uslove koji su tokom cele vegetacije pratili posebnu pšenicu. Zato se,po oceni stručnjaka, očekuje  značajno bolji rod kukuruza, iako je rano davati prognoze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *