Očuvanje jezika, istorije, kulture i tradicije Vlaha

0

BOR – Maternji jezik predstavlja deo kulturnog identiteta naroda, pa se jezička kultura mora negovati, istaknuto je na akademiji koju je povodom Dana maternjeg jezika u borskom selu Zlot organizovalo Udruženje građana „Primovara“.

Udruženje Vlaha „Primovara“ se bavi očuvanjem kulture i tradicije, a pored pripreme tradicionalne hrane, učestvujemo i na raznim manifestacijama i radimo na tome da se sačuva jezik od zaborava, kroz negovanje pesme, igre, i evo sada smo tu da obeležimo međunarodni dan maternjeg jezika. Sve ovo radimo uz prisustvo predstavnika Nacionalnog saveta Vlaha i sponzora koji su nam pomogli da ovu manifestaciju organizujemo. Tu je i Narodna biblioteka Bor čije fotografije iz našeg sela smo izložili“, rekla je Biserka Janošević, predsednik Udruženja građana „Primovara“.

Cilj manifestacija i drugih programa, koje udruženja organizuju pod okriljem Nacionalnog saveta Vlaha, jeste očuvanje kulturnog i jezičkog identiteta vlaškog stanovništva na ovom podneblju.

Nacionalni savet Vlaha podržava programe koji promovišu kulturu i nasleđe vlaške nacionalne manjine. Na našem području na zadnjem popisu se izjasnilo oko 60 hiljada Vlaha koji govore maternjim jezikom koji je vlaški. Nažalost vlaški jezik nije standardizovan ali Nacionalni savet Vlaha čini napore da se ubrzo završi standardizacija vlaškog jezika“, rekao je Dalibor Orsovanović iz Nacionalnog saveta Vlaha.

Bor kao multinacionalna zajednica okuplja mnoge narode koji se raznim aktivnostima trude da očuvaju jezik, ali i istoriju, kulturu i tradiciju, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Bor neguje tradiciju svih nacionalnih manjina. U Zlotu smo imali priliku da vidimo i čujemo o vlaškom jeziku, kao maternjem jeziku Vlaha koji žive na ovim prostorima, ali isto tako danas treba pomenuti sve jezike koji se govore na teritoriji grada Bora, jer Bor je multinacionalni grad u kojem živi 27 nacija. Zato treba dati na značaju svakom od njih, jer narod bez jezika gubi svoj identitet. Mi ćemo se kao grad truditi da omogućimo svim sugrađanima da govore svojim maternjim jezikom na način na koji je to definisano“, istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Uz tradicionalnu zdravicu, dramski prikaz običaja – obeležavanja krsne slave, publika je mogla da uživa i u instrumentalnom izvođenju vlaških kola i pesama na vlaškom jeziku, izložbi starih fotografija ovog sela, kao i da proba specijalitete vlaške kuhinje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *