Odluka o visini nove minimalne cene rada u septembru

BOR – Minimalnu mesečnu zaradu, koja iznosi oko 27.000 dinara u Srbiji, trenutno prima 350.000 radnika, dok minimalna potrošačka korpa u proseku iznosi oko 36.000 dinara.

Prema rečima nadležnih u ministarstvu za rad pri utvrđivanju visine minimalne cene rada za 2020. godinu treba voditi računa o rasterećenju privrede, ali i o interesima poslodavaca koji ipak smatraju da bi povećanje minimalne cene rada realno trebalo da bude u skladu sa mogućnostima privrede, rastom BDP-a i inflacije za najviše šest odsto, u odnosu na sadašnju cenu od 155 dinara po satu.

S druge strane, sindikati i dalje ne odustaju od ideje da povećanje ne treba da bude manje od deset procenata, odnosno da treba da bude donekle u visini minimalne potrošačke korpe. Oni smatraju da minimalna zarada koja danas iznosi oko 27.000 dinara u najboljem slučaju treba da bude povećana na nešto iznad 32.000 dinara što je 90 odsto minimalne mesečne potrošačke korpe. Po njima to je i najrealnije s obzirom na najave da bi u narednoj godini minimalac trebalo izjednačiti s minimalnom potrošačkom korpom.

Za razliku od poslodavaca koji uveravaju da je uz godišnji privredni rast od oko 3,5 odsto, ovo povećanje nerealno i neizdrživo za privredu, u sindikatima ističu da Srbija mora odmah da poveća minimalac i to drastično, vodeći pritom računa da dođe do ozbiljnih izmena u poreskom sistemu i njegovom načinu funkcionisanja, smanjivanju nameta poslodavcima i jačanju institucionalne borbe protiv sive ekonomije.

Odluku o visini minimalne cene rada u 2020. godini doneće Vlada a njen iznos bi trebalo da bude poznat već sredinom septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *