Održan 17. Sabor u Luki

LUKA, BOR – Na 17. Saboru narodnog stvaralaštva Timočke krajine u Luki, kod Bora, sveukupni pobednik je Kulturno umetničko društvo iz Jabukovca opština Negotin. Za najizvorniju etno grupu žiri je proglasio članove KUD-a iz Kladurova opština Petrovac na Mlavi , za najautentičniju pesmu, interpretaciju Jele Marjanović iz Luke, a najizvorniju melodiju na fruli izveo je Ivan Radovanović iz sela domaćina. Oko 200 učesnika na najlepši način  još jednom je prikazalo izvorno stvaralaštvo mesta iz kojeg dolaze.

„Mi smo iz Neresnice, mesta koje je bogato običajima i mi ih na ovakvim manifestacijama čuvamo od zaborava.Osim toga zaista nam je značajno i druženje“, kažu članovi KUD-a iz ovog sela.

Na 17. Saboru narodnog stvaralaštva Timočke krajine u Luki učestvovalo je pet kulturno umetničkih društava iz Kladurova opština Petrovac na Mlavi, iz Neresnice opština Kučevo, Negotinske kulturno umetničko društvo iz Jabukovca. Sa područja Grada Bora iz Bučja kao i sela domaćina.  Predstavnici  organizacionog odbora su, ipak, zadovoljni brojem učesnika, iako je manji nego prethodnih godina.

Broj mladih se smanjio, ali manifestacija ne gubi na začaju.I dalje traje intersovanje za ovakva okupljanja. Zato  ne smemo da zanemarimo naše običaje“, dodao je predsednik organizacionog odbora Boban Žikić.

O značaju kulturno umetničkih društava u  očuvanju izvornog stvaraštva i tradicije govorila je na otvaranju član Gradskog veća Milena Stanojković.

„Podatak da ovaj sabor  traje 17 godina, dovoljno govori o značaju i zalaganju društava da neguju tradiciju. Naš zajednički zadatak je da i u buduće čuvamo običaje i kulturnu baštinu“, ističe Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

Svim učesnicima  na  17.Saboru narodnog stvaralaštva Timočke krajine podeljeni su prigodni pokloni i zahvalnice.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *