Oduzimanje hrane na grčkoj granici?

SRBIJA – Letnja turistička sezona već je počela, a već nekoliko dana u medijima se pojavljuje informacija da su grčki carinici pooštrili kontrolu i da na granicama oduzimaju nedozvoljenu hranu. Međutim, kontrola unosa hrane u zemlje Evropske Unije nije novina. Prema važećim zakonima, mleko, meso, kao i mlečne i mesne prerađevine ne smeju se već godinama unositi u EU iz zemalja koje nisu članice.

Prema podacima Uprave carina, do omiljenih odredišta putnici će moći da ponesu do pet kilograma svežeg voća i povrća, a niko im neće zameriti ni ako se u prtljagu nađu hleb, kolači, keks, čokolada, majonez, kečap, makarone, pirinač i ostale potrepštine, ukoliko njihova ukupna vrednost ne prelazi 300 evra po putniku.  Za tursite koji će iz Srbije i ovog leta krenuti put Grčke važe još neka pravila. Drumskim putem u Grčku je moguće uneti 40 cigareta ili 50 grama duvana, litar pića koje sadrži više od 22 odsto alkohola, ili dva litra sa manje alkohola. Carini ne podleže do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao ni količina hrane za kućne ljubimce do dva kilograma. Za turiste koji kod sebe imaju do deset hiljada evra važi pravilo da ne moraju ovoj novac da prijave carini.

Iako je vest o strožoj kontroli na grčkim granicama obišla Srbiju, u turističkim agencijama ističu da do sada ipak nije bilo problema na granicama. Da nema oštrijih kontrola kažu i u borskim turističkim agencijama.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/9BG-ouJ0nro“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *