Oftalmološki pregled jedina prevencija glaukoma

0

BOR, SRBIJA – Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje dovodi do propadanja očnog živca, a ukoliko se ne leči može da završi i potpunim gubitkom vida, odnosno slepilom. Kako ne boli i na početku ne daje simptome, mnogi i ne znaju da imaju ovo oboljenje.

Glaukom je optička neuropatija, odnosno oboljenje vidnog živca, gde stradaju vlakna vidnog živca. Osnovne manifestacije glaukoma su oštećenje perifernog vida, odnosno ispadi u vidnom polju i povišen trookulni pritisak. U početku svog razvoja glaukom ide asimptomatski tako da je otkrivanje teško i gotovo nemoguće od strane samog pacijenta zato su redovni pregledi pacijenata neophodni posebno posle 40 godine pošto se glaukom simpleks tada i javlja. Preporuka je svetske zdravstvene organizacije da se neki redovni oftalmološki pregledi posle 40 godine rade jednom u dve godine, a kod starijih od 50 godina jednom godišnje“, kaže dr Gordana Pušić Stojić, načelnik Očne službe Opšte bolnice Bor.

Verovatnoću obolevanja od glaukoma povećavaju starost, nasledni faktor i druge bolesti.

To su pre svega pacijenti koji imaju srodnike obolele od glaukoma, dijabetičari, kardiovaskularni bolesnici, miopi, to su strukture stanovništva gde se glaukom češće javlja, odnosno gde je učestalost veća, što ne znači da se ne može javiti kod drugih ljudi ili da će se samo kod navedenih kategorija obavezno javiti. Upravo zato je skrining koji podrazumeva merenje intraokularnog pritiska, pregledo očnog dna i kompjuterizovano vidno poljem, neophodan“ ističe dr Gordana Pušić Stojić, načelnik Očne službe Opšte bolnice Bor.

Osobama koje pripadaju rizičnim grupama za nastanak glaukoma preporučuje se kompletan oftalmološki pregled, a obolelima redovna kontrola. Iako ne može u potpunosti da se izleči, glaukom se može držati pod kontrolom adekvatnim lečenjem kapima za oči, laserskom terapijom a po potrebi i hirurškom intervencijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *